Οινοποιεία

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Κτήμα Μανωλεσάκη

Στο μικρό, σύγχρονα εξοπλισμένο οινοποιείο της οικογένειας του Γιώργου Μανωλεσάκη δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια και στις σωστές τεχνικές. Το κτήμα, που ξεκίνησε την πορεία του φυτεύοντας το 1989 τις κλασικές ξένες ποικιλίες, στρέφεται σήμερα, με την καθοδήγηση του Σταύρου Μανωλεσάκη, σε νέες καλλιέργειες ελληνικών ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αγιωργίτικο. Τα δε κρασιά, που παράγονται με την επιμέλεια της οινολόγου Αγγελικής Αποστολάκη, είναι μεστά, αυστηρά και συμπυκνωμένα. Αντιπροσωπευτικό κρασί της φιλοσοφίας αυτού του οινοποιείου, μέσα από την οκταμελή γκάμα, είναι το ερυθρό Γέννημα Ψυχής, ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η Μαλαγουζιά. Εδώ η φιλοξενία είναι προσωπική.

Oenops

Η ΟΙΝΩΨ (OENOPSWINES) είναι η πιο πρόσφατη οινοποιητική εταιρεία της περιοχής της Δράμας. Ιδρύθηκε το 2015 από τον Νίκο Καρατζά, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Στην περιοχή της Αδριανής, ο Κώστας Λαζαρίδης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οινοποιείο που ο αμπελώνας του ξεπερνά τα 1.800 στρέμματα. Άλλο ένα φιλότεχνο οινοποιείο, όπου ακόμη και κάποιες από τις ετικέτες του κοσμούνται από έργα τέχνης. Εδώ θα χορτάσεις εικόνες και εμπειρία: υπερσύγχρονος οινοποιητικός εξοπλισμός, αποστακτήριο, εντυπωσιακές υπόγειες κάβες παλαίωσης και φροντισμένοι χώροι γευσιγνωσίας. Αν και η παραγωγή του οινοποιείου είναι μεγάλη, στη διάρκεια των δύο δεκαετιών ζωής του έχει καταφέρει να κρατήσει τα κρασιά του σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Όταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos.

Κτήμα «Τέχνη Οίνου»

Φτάνοντας στο Μικροχώρι της Δράμας, θα συναντήσεις το αρχιτεκτονικό επιστέγασμα της φιλίας των Γιάννη Καλαϊτζίδη και Γιάννη Παπαδόπουλου. Αξιοζήλευτα αμπελοτόπια σε μια έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, δίνουν την πρώτη ύλη σε ένα οινοποιείο που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, άριστο εργαλείο στα χέρια του γιου του Γιάννη Παπαδόπουλου και οινολόγου, Άκη Παπαδόπουλου. Όσο όμως και αν εντυπωσιάζουν ο εξοπλισμός, οι αμπελώνες και το ίδιο το οινοποιείο, στα μάτια ενός ερασιτέχνη οινόφιλου η απόλυτη εμπειρία είναι τα κελάρια: δαιδαλώδη, διακοσμημένα με εξαιρετικούς πίνακες και φινετσάτους πολυελαίους που διαχέουν τον απαλό, ατμοσφαιρικό φωτισμό τους στο χώρο με τα αμέτρητα βαρέλια και τη «βιβλιοθήκη» από πλαγιασμένα μπουκάλια. Πρόκειται για το περίφημο «αρχείο οίνων», που περιλαμβάνει όλους τους τρύγους στην ιστορία του οινοποιείου. Οι οίνοι του κτήματος ταξινομούνται σε δύο σειρές: Τέχνη Αλυπίας και Ηδυσμα Δρυός, με κύρια διαφοροποίησή τους το πέρασμα ή όχι από βαρέλι.

Κτήμα Παυλίδη

Ξεκίνα τη διαδρομή σου από το πιο μινιμαλιστικό οινοποιείο της περιοχής, πριν σε θαμπώσουν τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της συνέχειας. Θαύμασε την αυστηρή κάβα του, που κοσμείται από μοντέρνα έργα τέχνης, και αναπνεύστε βαθιά την καθαρή ευωδιά του ξύλου που αναδίδουν τα κελάρια του. Το εν λόγω οινοποιείο θεωρείται κλασική αξία της Δράμας ή μάλλον ολόκληρης της Ελλάδας, μια και παράγει σταθερά ποιοτικούς οίνους με ευδιάκριτο χαρακτήρα. Οι αμπελώνες, άνω των 600 στρεμμάτων, προμηθεύουν με εκλεκτό σταφύλι το οινοποιείο, όπου παράγονται οι σειρές Thema και Emphasis. Δοκίμασε οπωσδήποτε το στιβαρό Ασύρτικο, που έχει αρκετές διαφορές από τη σαντορινιά εκδοχή του, και σταθείτε στο ροζέ του κτήματος, που παράγεται από τη σπανιόλικη ποικιλία Tempranillo, ελάχιστα καλλιεργημένη στην Ελλάδα.

Château Nico Lazaridi

Ένα ιδιαίτερο κάστρο εναρμονισμένο με το τοπικό στοιχείο και τοποθετημένο στην καρδιά του κεντρικού αμπελώνα θα δείς να προβάλλει διασχίζοντας τη μεγάλη και εντυπωσιακή αλέα. Η ιστορία αυτού του κτήματος ξεκινάει στις αρχές του ’80, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να επενδύσει σε ένα σύγχρονο και άρτιο οινοποιείο και σε έναν αμπελώνα που, ως είθισται στην περιοχή, περιλαμβάνει τις γνωστές διεθνείς ποικιλίες σε μια έκταση που σήμερα αγγίζει τα 650 στρέμματα. Πριν από την καθιερωμένη γευσιγνωσία αξίζει οπωσδήποτε μια περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου και μια επίσκεψη στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», όπου εκτίθενται έξοχα μοντέρνα έργα τέχνης, που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών.

Κτήμα Οινογένεσις

Ύστερα από μια μακρά διαδρομή ως βασικός οινολόγος άλλων οινοποιείων, ο έμπειρος Μπάκης Τσάλκος δημιούργησε το δικό του κτήμα, το Οινογένεσις, και το 2007 έβγαλε στην αγορά τα πρώτα κρασιά με την επωνυμία Φεγγίτες. Όλοι οι χώροι του οινοποιείου είναι καλαίσθητοι και λειτουργικοί και η ξενάγηση επιβάλλεται. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το πολύ ενδιαφέρον κρασί Thyrsus, ένα χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Viognier, που φέρει την υπογραφή του φερέλπιδος οινολόγου Αλέξανδρου Τσάλκου, γιου του οινοποιού. Αν είσαι λάτρης των ημίξηρων, απόλαυσε και το ροζέ Σκέρτσο.

Κτήμα Μιχαηλίδη

Ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, αμπελουργός και ιδιοκτήτης του εν λόγω οινοποιείου, προέρχεται από οινοποιητική οικογένεια.  Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα οινοποιεία της περιοχής, με τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους περίπου στα 100 στρέμματα και με καλλιέργειες χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων. Τα κρασιά τους, που παράγονται με την επιμέλεια της οινολόγου Κατερίνας Καραμπατέα, έχουν στυλ και χαρακτήρα ξεχωριστό, αλλά παράλληλα εκφράζουν τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του. Θα δοκιμάσεις τη σειρά Πύλη, που περιλαμβάνει ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα ερυθρό κρασί, όλα τους πολύ αξιόλογα και βασισμένα κυρίως σε διεθνείς ποικιλίες, αλλά και το Κλειδί, μια πολύ ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Μαλαγουζιάς.

Για να μάθετε περισσότερα, μεταβείτε στην ιστοσελίδα

X